move spain dog
Gezondheid

Verhuizen naar Spanje met uw hond

Als u van plan bent om te verhuizen naar Spanje of om langer dan 3 maanden in Spanje te verblijven met uw hond, dan moet u zich goed voorbereiden. Wij zullen u uitleggen wat u voor uw hond moet doen.

Om Spanje binnen te komen heeft uw hond een microchip nodig; op uw naam geregistreerd en u heeft dit registratiebewijs nodig, een Europees paspoort en een rabiësvaccinatie die niet eerder dan 3 weken en niet later dan 12 maanden voor binnenkomst in Spanje is gedaan.

Het eerste wat u moet doen bij aankomst is u inschrijven bij een dierenkliniek in uw omgeving. Tenzij u Spaans spreekt, zult u een kliniek moeten zoeken waar ze Engels spreken en nog beter als ze de Nederlandse taal spreken. Uw hond zal worden geregistreerd  in de kliniek en de microchip zal worden geregistreerd in RAIA (de Andalusische Registratie Website). Hiervoor hebben we het originele registratiebewijs uit uw land nodig om te bewijzen dat u de eigenaar van de hond bent. Als uw hond dan zoekraakt en gevonden wordt, kan er zo snel mogelijk contact met u worden opgenomen! U dient uw hond dan te laten registreren op het gemeentehuis van uw gemeente. Als u een hond heeft die behoort tot de Gevaarlijke Honden (Rottweiler, PittBull/Staffordshire Terrier, Doberman, Akita/Tosa Inu, Dogo Argentino/ Napolitano/Cane Corso ) dan heeft u ook een vergunning nodig om deze hond te mogen bezitten.

Spanje is een subtropisch gebied en dus moet u uw hond ook beschermen tegen ziekten die in Noord-Europa niet voorkomen. Deze ziekten zijn:

  • Leishmania: Dit is een protozoaire ziekte die wordt overgebracht door ‘Zandvliegen’ (een grote muggensoort). Uw hond ontwikkelt een immuundeficiëntie als gevolg van een infectie van de witte bloedcellen. Preventie bestaat uit het voorkomen dat uw hond door de zandvliegen gebeten wordt of uit het vaccineren tegen de ziekte.
  • Tekenkoorts: Teken in Spanje zijn besmet met vele protozoaire infecties zoals Babesia, Ehrlicha, Borrelia, Anaplasma, Rickettsia enz, daarom is het uiterst belangrijk om uw hond te beschermen tegen besmetting door teken. Er bestaat alleen een vaccinatie voor Babesia.
  • Hartworm: Muggen brengen de larven van een worm over die in het bloed van honden leeft en zich vervolgens ontwikkelt tot volwassen wormen die het hart verstoppen en de dood veroorzaken. Preventie bestaat uit vaccinatie of maandelijkse ontworming.

Tot de andere risico’s behoren de Processierups, die in nesten in de pijnbomen leven en in februari en maart uit het ei komen; zij veroorzaken een dodelijke allergische reactie doordat de tong van uw hond tot 10 maal de omvang ervan opzwelt.

In tegenstelling tot andere landen is het in Spanje verplicht uw hond om de 12 maanden in te enten tegen hondsdolheid. Vlooienbescherming is het hele jaar door nodig omdat de temperatuur zelden onder de 0C zakt.

Tijdens de zomer moet u voorzichtig zijn om een hitteberoerte te voorkomen, vooral bij de kortneuzige rassen. Laat uw hond NIET in de auto, zelfs niet in de schaduw met een raampje open, de temperatuur in de auto kan oplopen tot meer dan 80C in een zeer korte tijd.

Met dank aan:

 

Pointer veterinary

Pointer Veterinary, clinic and surgery. Estepona