Hondenfokkers Uitgelicht

Een grote of een kleine hond?

Honden kunnen enorm in grootte variëren. De grootste hondenrassen kunnen meer dan 80 kilogram wegen. Tot de grootste hondenrassen behoren de Sint Bernard, de Engelse Mastiff, en de Deense Dog (ook bekend als de  Duitse Dog).
De kleinste honden wegen minder dan 5 kilogram. Bekende voorbeelden zijn de Chihuahua, de Dwergkeeshond (ook bekend als de Pomeranian), of de Yorkshire Terrier.

Nu kunt u zich afvragen, moet ik een grote hond of een kleine hond nemen?

Wat is beter voor u: een grote of een kleine hond?

Het antwoord is natuurlijk: dat hangt ervan af. Het hangt af van uw leefomgeving, uw levensstijl en uw persoonlijke voorkeuren.

Ruimte voor uw hond.

Heeft u een groot huis of een kleine flat?
Uw hond moet natuurlijk wel in uw huis passen. Een grote hond heeft meer ruimte nodig, zowel in huis als in bijvoorbeeld de auto.

Fysieke kracht

Grote honden zijn veel sterker en dat kan belangrijk zijn om in gedachten te houden als u wilt dat al uw gezinsleden de hond aankunnen. Sommige grote rassen kunnen alleen door volwassenen aan de lijn worden gehouden. Bent u op gevorderde leeftijd? Oudere mensen zijn vaak beter af met een kleinere hond, die zijn makkelijker onder controle te houden.

kleine of grote hond

Welke hond past bij uw levensstijl?
Voordelen kleine hond / nadelen grote hond:

  • Heeft minder ruimte nodig. Ze zijn handiger om ergens mee naartoe te nemen en nemen minder ruimte in
  • Goedkoper en gemakkelijker te verzorgen. Kleine honden eten minder en zijn goedkoper in verzorging en onderhoud.
  • Kleine honden maken vuil  dan grotere honden. Ze hebben minder last van verharen, kwijlen en er komt minder vuil van de straat binnen.
  • Gemakkelijker op te voeden. Een van de voordelen van het hebben van een kleine hond is dat ze meestal makkelijker te trainen zijn. Grote honden kunnen, afhankelijk van het ras, de hulp van een professionele trainer nodig hebben.

Voordelen grote hond / Nadelen kleine hond:

  • Grote honden hebben meestal een rustiger karakter. Kleine honden kunnen soms een erg opvliegend karakter hebben. Ze zullen sneller aanslaan en blaffen of keffen.
  • Grote honden geven meer een gevoel van bescherming en veiligheid.
  • Sommige hondenliefhebbers vinden grote honden leuker, omdat dit échte honden zijn. Maar dat hangt natuurlijk helemaal af van uw voorkeur en levensstijl.
  • Een hond met kortere poten heeft minder beweging nodig. Alle honden hebben beweging nodig, zowel mentaal als fysiek, evenals een dagelijkse wandeling, maar kleinere rassen vragen minder activiteit en inspanning van hun baasjes.
    Of dit een voordeel of nadeel voor u is, hangt af van uw levensstijl.

Neem een kijkje bij de hondenfokkers op tinberdog om uw hond te vinden